تصمیم گیری منطقی
شما هرگز تمام اطلاعات مورد نیاز برای تصمیم گیری را ندارید. زیرا اگر اطلاعات کامل داشتید نیازی به تصمیم گیری نبود بلکه یک نتیجه گیری کافی بود.
همانگونه که ...خط صاف کوتاهترین مسیر بین دو نقطه است، تصمیم گیری منطقی کوتاهترین فاصله بین چیزی که هستید و چیزی که می خواهید باشید است.
در زمان تصمیم های مهم زندگی مثلا انتخاب رشته، تصمیم گیری منطقی بسیار اهمیت دارد.
1. شناسایی و تعریف مسئله: مشکل زمانی وجود دارد که بین وضع موجود و وضع مطلوب اختلاف وجود دارد.
2. تشخیص معیارهای تصمیم گیری و انتخاب: این مرحله مشخص می کند که چه چیزی در تصمیم گیری مربوط و مهم محسوب می شود. این مرحله نشان دهنده علایق، ارزش ها و اهداف تصمیم گیرنده است. افراد می توانند معیار های مختلفی را انتخاب کنند.
3. وزن دهی به معیار ها: معیار ها به ندرت از نظر اهمیت با هم برابری می کنند. به همین دلیل تصمیم گیرنده باید معیار ها را به دقت بررسی کرده و آنها را اولویت بندی کند.
4. مشخص کردن انتخاب های ممکن پیش رو: در این مرحله نیاز است تا تصمیم گیرنده تمام انتخاب های ممکن که ممکن است منجر به حل موفقیت آمیز مسئله شود تعیین کند.
5. ارزیابی هر انتخاب: پس از تعیین انتخاب های ممکن باید به هر انتخاب در محدوده و معیار های مختلف امتیازاتی تعلق گیرد، با توجه به میزانی که هر معیار را تامین می کند. با توجه به اینکه به هر گزینه طبق معیار ها امتیازاتی تعلق می گیرد، نقاط ضعف و قوت هر گزینه مشخص می شود.
6. انتخاب گزینه ای که دارای بیشترین امتیاز است: پس از جمع امتیازات معیار ها برای هر انتخاب، گزینه ای که بیشترین امتیاز را دارد باید انتخاب شود. زیرا بهینه ترین گزینه است.