راههای ایجاد انگیزه در شاگردان توسط معلم
انگیزه را، محرک هر فرد برای رسیدن به اهداف خود تعریف نمودهاند. اگر معلمی نتواند از این عامل برای بهتر شدن تدریس استفاده نماید، یک ابزار بسیار قوی را از دست داده است. به همین دلیل، بهتر است قبل از هر تدریس، انگیزهی دانشآموزان را برای یادگیری درس جدید افزایش دهید. دربیان اینکه چرا باید در دانشآموز انگیزه به وجود آورد میتوان موارد زیر را ذکر نمود:
1-برانگیختن علاقه دانشآموزان
2-درگیر کردن دانشآموزان با موضوع تدریس
3-معطوف کردن توجه دانشآموز به آنچه باید بیاموزد
راههای ایجاد انگیزه در شاگردان:
1-بیان اهداف درس
اهداف درس را برای دانشآموزان بهطور واضح و روشن بگویید، یعنی مشخص نمایید که دانشآموزان بعد از پایان درس به چه دانش و یا توانمندیهایی میرسند.
2-معنادار کردن یادگیری
کاربردهای درس را در موقعیتهای متفاوت زندگی، برای دانشآموزان بیان نمایید؛ یعنی طوری عمل کنید که دانشآموزان احساس کنند با یادگیری این درس میتوانند مشکلی از مشکلات زندگی خود را حل نمایند. درواقع، یادگیری ر ا برای دانشآموزان جهتدار نمایید.
3-مشارکت کردن دانشآموزان در بحث
از روشهایی استفاده کنید تا در کلاس بحث ایجاد شود، طوری عمل کنید که دانشآموزان خود را در یادگیری سهیم بدانند. مثلاً در حین تدریس از سؤالاتی استفاده کنید تا دانشآموزان نیز مجبور شوند در بحث شرکت کنند و پس از هر پاسخ منطقی از تشویقهای کلامی و یا غیرکلامی استفاده نمایید و ….
4-انجام تدریس از ساده به مشکل
بکوشید ابتدا مباحث ساده را برای دانشآموزان مطرح نمایید بعد به مباحث پیچیده را طرح کنید.
5-استفاده از مثالهای ساده، آشنا و دلنشین
در تدریس، برای تبیین و تفهیم هر چه بیشتر درس، از مثالهای ساده، آشنا و دلچسب که باعث افزایش انگیزه یادگیری دانشآموزان میگردد، استفاده نمایید.
6-تذکر نمره و آزمون:
برای درگیر کردن بیشتر دانشآموزان، میتوانید با تذکر نمره و آزمون، آنان را برای یادگیری هر چه بیشتر درس تشویق نمایید؛ اما این ترغیب نباید جنبهی تهدید داشته باشد. مثلاً: «بهاحتمالزیاد از این درس، یکی دو نمره در امتحان میآید، پس دقت کنید تا آن را خوب بیاموزید.»