انسانهای مزخرف موفق !!!!
بیائید یک آزمایش فکری انجام دهیم: دو نفر را در نظر بگیرید؛ نفر اول خودخواه، دروغگو و سنگدل و نفر دوم بخشنده، صادق و گرم و صمیمی است؛ کدام یک را بیشتر دوست دارید؟ ترجیح میدهید کدام یک رئیس، دوست و یا شریک شما باشد؟ تمایل دارید فرزندان شما در آینده مانند کدام یک شوند؟ دوست دارید موفقیت کدام یک را ببینید؟ حدس من این است که شما و خیلی از مردم، فرد دوم را انتخاب میکنید، با اینحال یک تناقض عجیب وجود دارد؛ اگر بیشتر مردم فرد دوم را ترجیح میدهند، چرا افراد موفق و قدرتمندی میبینیم که کاملا شبیه فرد نوع اول هستند؟؟
⭕️ دکتر نوآم اشپانسر در مقالهای با عنوان Confused About Successful Jerks پاسخ این تناقض را با استفاده از مفهوم "سهگانه تاریک" میدهد. این واژه برای توصیف سه عارضه شخصیتی در انسانها به کار میرود:
1) خودشیفتگی (احساس برتری نسبت به دیگران، احساس محق بودن، و عدم تحمل انتقاد)
2) ماکیاولیسم (رفتارهای فریبنده با هدف تضعیف دیگران، و تمایل به بازی دادن افراد برای دستیابی به اهداف شخصی)
3) سایکوپاتی (نبود همدلی، رفتارهای تکانشی، نگرشهای اجتماعی عاری از احساسات، و خصومت بین فردی)
پژوهشها نشان میدهند افراد سایکوپات کمتر دچار ترس و اضطراب میشوند و به همین دلیل راحتتر میتوانند در شرایط مختلف اهداف خودشان را دنبال کنند. همچنین ویژگیهای خودشیفتگی و ماکیاولیستی باعث میشوند که این افراد در راستای دستیابی به اهدافشان از دیگران سوءاستفاده و بهرهبرداری کنند و به همین دلیل موفقیتهایی کسب نمایند، در مسیر شغلی خود پیشرفت کنند، و در سازمان جایگاههای رهبری را صاحب شوند.
*برای سنجش ابعاد سهگانه تاریک میتوانید از سوالات زیر استفاده نمائید:
خودشیفتگی:
1-دوست دارم دیگران تحسینم کنند
2-دوست دارم مورد توجه دیگران باشم
3-همواره در جستجوی جایگاه و پرستیژ بالا هستم
4- دوست دارم دیگران لطف ویژه به من داشته باشند
ماکیاولیسم:
5-برای دستیابی به اهداف شخصیام، دیگران را بازی میدهم
6-برای دستیابی به اهداف شخصیام، دیگران را فریب میدهم
7-برای دستیابی به اهداف شخصیام، از چاپلوسی و تملق استفاده میکنم
8-برای دستیابی به اهداف شخصیام، از دیگران بهرهبرداری میکنم
9-نسبت به کارهایم تردید و پشیمانی ندارم
10-در مورد جنبههای غیراخلاقی کارهایم نگرانی ندارم
11-سرد و بیعاطفه هستم
12-بدگمان و عیبجو هستم
👈👈 جمعبندی 👉👉
1) با اینکه تعدادی از پژوهشها نشان میدهند افرادی که ویژگیهای سهگانه تاریک دارند، ممکن است در مسیر شغلی خود موفقیتهایی کسب کنند؛ اما این موفقیتها، هزینههای فراوانی خواهد داشت مانند افزایش رفتارهای غیراخلاقی، دروغ، تزویر، خشونت، رفتارهای ضدتولید و غیره. در نهایت نیز به احتمال زیاد این افراد با بیآبرویی و یا رسوایی به شغل خود خاتمه خواهند داد که به قول شاعر:
من از روئیدن خار سر دیوار دانستم ..... که ناکس، کس نمیگردد بدین بالانشینیها
2) شکی نیست که این افراد بیشتر در سازمانها و کشورهایی میتوانند رشد کنند که کمترین مقاومت و اعتراض از سمت دیگران نشان داده شود؛ چنانچه خداوند متعال در قرآن کریم میفرماید: "سرنوشت هیچ قوم و ملتی تغییر نمیکند، مگر آنکه آنها خود تغییر دهند".